ZENESZERZŐI PÁLYÁZAT - NÉMAFILMHEZ FILMZENÉT!

Három különleges némafilm vár arra, hogy valaki megálmodja hozzájuk a tökéletes filmzenét, zenei alkotást.


Pályázni a filmek 5-5 perces részleteire írt, zeneművel lehet. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. Zeneszerzésnél fontos szempont, hogy a műveket élőben játsszák majd a nyertesek a filmvetítések alatt. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el, filmenként két (összesen hat) alkotást juttat tovább a döntőbe. A döntőbe jutott pályaműveket megosztjuk a Fesztivál felületein.


A döntősök, azaz a legjobbnak ítélt hat alkotás kap lehetőséget arra, hogy ezt követően a teljes filmek zenéjét megalkossa és filmvetítéssel egybekötött élő fellépés keretében előadja a jubileumi Művészetek Völgye Fesztiválon. Az előadás maga a döntő és része a pályázatnak, az előadókat a zeneszerző biztosítja, ez maximum négy fős zenekar lehet. Az előadásokról felvétel készül.


A helyszíni döntőben három nyertest hirdetünk. A nyertesek pénzdíjat kapnak, valamint külön megállapodás alapján lehetőséget arra, hogy alkotásukat előadják a 2021-es Filmmaratonon és a Ludwig Múzeum filmtörténeti kiállításán.


Ide kattintva nézd meg a tavalyi pályázatról készült összefoglalónkat!


PÁLYÁZAT RÉSZLETEI:


Választható filmek:

1.     Mire megvénülünk

2.     Aphrodité

3.     Rabmadár


Pályázat leadásának menete:

1.     Formai követelmény: A pályázóktól lehetőség szerint az 5 perces filmjelenet alá vágott hanganyagot várunk. A felvétel lehet profi, vagy amatőr, a leadott pályamunka technikai megoldása nem befolyásolja a zsűri döntését, csupán maga az alkotás. Amennyiben szükséges, technikai segítséget is adunk a hang és képanyag összeillesztéséhez.

2.     Tartalmi követelmény: A meghirdetett három film közül a pályázó által kiválasztott egy film részletének megzenésítése, hangszeres megkötés nélkül. A pályázatban kérünk rövid szöveges leírást az elképzelt koncepcióról, az előadás módjáról. A koncepcióban improvizatív elemek felhasználhatók

3.     Jelentkezés: A pályamunkákat a Jelentkezési Űrlap kitöltésével, illetve az elkészült anyagokat a jelentkezési űrlaphoz csatolva vagy file megosztó linkkel kell beküldeniük.JELENTKEZÉSI ŰRLAPPályázat időpontjai:

  • Jelentkezés: 2021. március 31. éjfél
  • Zsűri döntése: 2021. április 1-től április 15-ig.
  • Döntősök kihirdetése: 2021. április 16. A 2021. április 19-i héten a zsűri személyes (vagy online) konzultációk tartását kérheti.
  • Döntős pályázók esetén a teljes mű elkészítésének határideje: 2020. július 16. (A teljes mű leadása nem szükséges, a döntő maga az élő fellépés és előadás lesz.)
  • Előadás várható időpontja: 2021. július 23-augusztus 1.


Szakmai kérdésekkel kapcsolatban a zsűri áll a döntősök rendelkezésére.Zsűri tagjai:

  • Balázs Ádám, zeneszerző
  • Sárik Péter, zongoraművész
  • Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója


  • Kurutz Márton, Nemzeti Filmintézet, Filmarchívum
  • Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója


Díjazás:

A Művészetek Völgye a résztvevő döntős alkotók és előadók részére 2 napos belépőjegyet és egy éjszakás szállást biztosít a Művészetek Völgye Katlan Faházakban.


Filmenként a nyertes pályázók díja: bruttó 350.000 Ft.


A fenti díjak csak abban az esetben illetik meg a nyerteseket, amennyiben a program helyszínén megjelennek és a zenét a filmek kíséretében nyilvánosan előadják. A nyilvános előadásra vonatkozóan a Művészetek Völgye az előadókkal szerződést köt.