Szerezz zenét némafilmhez! - negyedjére is Némafilmhez filmzenét! pályázatot hirdet a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet

Szerezz zenét némafilmhez! - negyedjére is Némafilmhez filmzenét! pályázatot hirdet a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet

2023. March 01.
Share

A régi mozik hangulatát idézi meg a Némafilmhez filmzenét! pályázat, ahol a filmvetítést élő zene kíséri. A 2023-ban már negyedik alkalommal meghirdetett pályázat arra invitálja a zeneszerzőket, hogy engedjék el a fantáziájukat és régi magyar némafilmekhez alkossanak kísérő zenét. A pályázat idén először külföldi alkotók számára is elérhető.


A Némafilmhez filmzenét! pályázatra az alkotók két magyar némafilm 3-4 perces részleteihez írt zeneművel jelentkezhetnek. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként két, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 32. Művészetek Völgyében, július 21. és 30. között.


A Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Művészetek Völgye idén kibővíti a pályázók körét az EU tagállamok zeneszerzőire, így az EU teljes területéről várnak pályázatokat. A fellépési lehetőségen túl az első két helyezett pénzjutalmat is kap, továbbá a legjobbnak ítélt alkotás szerzőjétől a Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogát és az általa megírt zenével kerül fel a film a FILMIO felületére. 


A két kiválasztott némafilm részlet a Dódi karrierje és a Mackó úr kalandjai, kettő, száznál is öregebb remek bohózat, amelyekben szerepet kap a Balaton is. 


A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila, zeneszerző, Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója. A pályaműveket április 10-ig várják.


PÁLYÁZAT RÉSZLETEI:

Választható filmek:


Dódi karrierje (1914):

https://youtu.be/DfYkS1j9q5I

Mackó úr kalandjai (1921):

https://youtu.be/8dsUfcJgPSY

A pályázati felhívás ezen a linken érhető el, a jelentkezési lap pedig ide kattintva található.

Összefoglaló a 2020-as bemutatóról:

https://youtu.be/I-ATRTpNBgk

A Petőfi Tv beszámolója a 2022-es bemutatóról:

https://www.youtube.com/watch?v=k3A-tuyQnkw