Ők a Némafilmhez filmzenét! pályázat nyertesei

Ők a Némafilmhez filmzenét! pályázat nyertesei

2022. szeptember 01.
Megosztás

A Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet idén harmadik alkalommal hirdette meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatot. A pályázat döntője a fesztiválon zajlott, ahol a versenyzők élőben, a vetítés alatt adhatták elő pályaművüket, megidézve ezzel három estén át a régi mozik hangulatát. 


A közönség számára igazi kuriózum volt a döntősök előadása, akik a Művészetek Völgyében a Filmio Pajta Mozgó helyszínen élőben, zenekari kísérettel „szólaltatták meg” a filmeket. A halál után c. filmhez Rick Róbert álmodott zenét, míg A leányasszonyt két este is megnézhettük, egyszer Kendik Dániel, másik este pedig a 2. nap zenekar (Libus Mihály zeneszerző formációja) zenei kíséretével. A halál után c. film első helyezettje Rick Róbert lett, A leányasszony c. film első helyezettje pedig Kendik Dániel, Libus Mihály pedig a második helyet vihette el. 


A győztesek a Művészetek Völgye után ősszel a Magyar Zene Házában is felléphetnek majd. A pályaműveket négyfős szakértői zsűri bírálta el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, Pacsay Attila, zeneszerző, Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója.